top of page
3.png

Lahden Autokorista
Liike-ja yrityskeskus Koriin

Autokori on nyt Liike- ja yrityskeskus Kori
Autokorin historiaa

Lahden Autokori Oy Villähteellä

Lahden Autokori Oy perustettiin 1945 Lahdessa, mutta toiminta käynnistyi varsinaisesti vasta kun yritys muutti omalle tontilleen Villähteelle 1946. Aluksi tehtaalla korjattiin sodassa vaurioitunutta kalustoa, mutta raaka-aineiden saatavuuden parannuttua, alettiin tehtaalla valmistaa uusia koreja. Ensimmäinen linja-auto valmistui vuonna 1947 Viljasen Liikenteelle ja seuraavana vuonna puolustusvoimat tilasi viisi linja-autoa, mikä oli tehtaan ensimmäinen sarjatyö. Ensimmäinen valmistushalli oli 22 metriä pitkä ja tehdasta laajennettiin jo 1948. Vuonna 1949 valmistui 18 linja-autonkoria, suuri määrä traktorin ja kuorma-autojen ohjaamoita sekä lavoja. Tulevaisuuden näyttäessä valoisalta päätettiin tehdasta taas laajentaa keväällä 1954. Autonkorit olivat puukorisia, aluksi raudoitettuja ja sitten liimapuurakenteisia. Vuodesta 1967 alkaen aloitettiin edistyksellisten alumiinisten linja-auton korien valmistus ja ensimmäinen kori luovutettiin Lahden Liikenteelle. Alumiinikonstruktio saatiin sveitsiläiseltä Alusuisselta ja tehtaan työntekijät, monet puuseppiä, koulutettiin alumiinin hitsaajiksi. Sveitsiläinen asiantuntija oli tehtaalla useita viikkoja opettamassa miten alumiiniprofiileja sahataan, taivutetaan, hitsataan ja niitataan. Monet puuntyöstökoneet kävivät myös alumiinin työstämiseen.

 

Tehdasrakennuksia laajennettiin joka vuosikymmen (1940 – 2000), joista merkittävin laajennus tehtiin 1972, jolloin saatiin nykyaikainen valmistuslinja maalamoineen. Valmistushallia laajennettiin 80- ja 90-luvuilla, jolloin saatiin myös nykyaikaiset korjaamotilat. Lahteen vuonna 2007 valmistuneen uuden tehtaan jälkeen Villähteellä valmistettiin kaupunkiautoja sekä erilaisia auton osia. Myös korjaamo ja varaosavarasto jäivät tänne. Scanian tekemien manööverien johdosta tehdas jäi tyhjilleen kesällä 2014.

Tehdaskiinteistö sai uuden elämän jo syksyllä 2014 kun perustettuun KOy Koritie 2:een muutti vuokralle vanhojen autokorilaisten perustama Willähteen Bussihuolto ja Automaalaamo Näätänen, myös vanha autokorilainen. Valmistushalliin tuli pian myös Koneurakointii Nurmela, Hakevuori ja uusi sähköbussien valmistaja Linkker, myöhemmin myös TP-autopalvelu – vanha toiminta ajoneuvojen kanssa sai jatkua. Osa ensimmäisistä  Liike-ja yrityskeskus Korin yrittäjistä toimii Korilla edelleen.

 

Tiilirakennukseen tuli aluksi vain yritysten varastotiloja. Paikalliset naisyrittäjät innostuivat kuitenkin vanhasta, autenttisesta tiilirakennuksen ”hengestä” ja niin se sai vuoden 2015 alussa täysin uuden elämän. Tehtaan ensimmäisessä, 1946 valmistuneessa rakennuksessa toimii nyt kukkakauppa. Alakerrassa toimivat myös mm. ompelimo, kirpputori, hieroja ja kampaamo. Yläkerrassa löytyvät mm. valokuvastudio, tulostuspalvelut ja erilaisia toimistotiloja. LounasKori palvelee myös toisessa kerroksessa kahvi-, lounas- sekä pitopalveluasiakkaita. Lounassalin lisäksi on käytettävissä kabinetti sekä Puusepänsalin juhlatilat kokous-, koulutus- ja erilaisiin juhlatilaisuuksiin niin yrityksille kuin yksityisille.

Mojo-tuotanto toi Korille mm. pikkujoulukauden show & dinner-illat vuonna 2018 ja näin Puusepänsali muotoutui Villähteen omaksi kulttuuriareenaksi, jossa Mojo-tuotanto järjestää erilaisia teatteri-ja musiikkitapahtumia.

Juhlatilasta ja juhlapalveluistamme enemmän infoa kokoukset ja juhlat sivulla.

 

Nykyään Korilla toimii yli 40 yrittäjää, jotka tarjoavat monipuolisia palveluita ja tuotteita asiakkaillemme. Tutustu yrittäjiimme, liikkeet & yritykset sivulla.

Liike- ja yrityskeskus Kori 

3.png

Kiinnostuitko?
Kysy lisää ja tervetuloa tutustumaan toimitiloihimme!

Juhani Saario, isäntä

0500 715 797

juhani.saario@yrityskori.fi

Rauno Niva, tilojen tiedustelu

040 197 7425

bottom of page